Aurinkoenergia

Aurinko säteilee yhden tunnin aikana maahan enemmän energiaa, kuin mitä kaikki maapallon ihmiset kuluttavat vuoden aikana.

Etelä-Suomessa aurinko paistaa yhtälailla kuin Keski-Euroopassa.

Jokaiselle neliömetrille vaakatasossa laskettuna kohdistuu vuodessa vajaat 1000kwh säteilyä.

Aurinkoenergia on uusiutuva ja saasteeton energiamuoto. Omavaraisesti tuotettu energia suojaa sähkön hinnannousuilta ja tarjoaa käyttökustannuksiltaan ilmaista ja päästötöntä energiaa.

Auringon energia voidaan hyödyntää tekemällä sähköä aurinkopaneeleilla tai aurinkokeräimien avulla esimerkiksi lämmittämällä käyttövettä.

Verkkoon kytkettävällä aurinkosähköllä voidaan kattaa iso osa kodin sähkön kulutuksesta, ja ylijäämän voi myydä sähköyhtiölle. Suurin hyöty saadaan, kun tuotettu sähkö kulutetaan itse.

Aurinkokeräimillä voidaan tuottaa jopa 60% vuotuisesta käyttöveden tarpeesta. Lisäksi esim. vesikiertoisissa lattialämmityksissä saadaan erinomaisesti aurinkolämpö hyödynnettyä. Järjestelmä vaatii kohteesta riippuen käyttövesi- tai akkuvaraajan.

Kumpikin järjestelmä vaatii asiantuntevan suunnittelun.

Järjestelmissä valmius reaalikaikaiseen mobiiliseurantaan.

Yleensä järjestelmälle riittää toimenpideilmoitus kuntaan/kaupunkiin. Mutta joissain tapauksissa voidaan tarvita toimenpidelupa tai jopa rakennuslupa. Kannattaakin ensimmäisenä ottaa tästä lupakäytännöstä selvää.

Järjestelmissä kannattaa panostaa laatuun. Onhan investoinnin tarkoitus kestää vuosikymmeniä. Kannattaakin tarkistaa, että tuotteilla on sertifikaatit ja standardien vaatimat ominaisuudet.